KMR 6319 bewerkt
jasper hendriks

Nederlands Jeugdkampioen Sabelschermen

Jasper werd geboren op 1 juni 2005 in Apeldoorn. Toen hij als 7-jarige jongen naar de Olympische Spelen keek, werd zijn aandacht getrokken door het onderdeel schermen. Zijn interesse was gewekt. Ongeveer een jaar later stond Jasper voor het eerst op de schermbaan en zette hij zijn eerste stappen richting zijn huidige carrière.

De eerste jaren trainde Jasper vooral omdat hij de sport leuk vond en er zijn energie in kwijt kon. In 2016 begon hij voor het eerst deel te nemen aan kleine jeugdtoernooien. In deze periode kwam zijn talent aan het licht en werd hij opgemerkt door zijn huidige coach. Vanaf dat moment begon hij nationale wedstrijden te spelen in Nederland, België en Duitsland.

Bij zijn eerste NJK, werd Jasper gelijk 2de bij de kuikens wat al een mooie prestatie was. Maar Jasper brak pas echt door in 2019 toen hij tweede werd op de Nederlandse Kampioenschappen voor de jeugd. Na dit kampioenschap werd hij uitgenodigd om in Arnhem te trainen bij de nationale selectie en begon hij deel te nemen aan Europese wedstrijden. Zijn eerste grote Europese toernooi was de Challenge Wratislavia in Polen in 2019, een van de grootste jeugdtoernooien ter wereld waar meer dan 4000 schermers samenkomen.

Sabelschermen vindt Jasper mooi omdat het veel techniek en atletische bewegingen vereist. Het is een explosieve sport die veel training vereist om bij de besten te horen. In 2022 behaalde Jasper een indrukwekkende 22e plaats bij de Europese jeugdkampioenschappen in Novi Sad, Servië, een mooi resultaat in een sterk internationaal deelnemersveld. Zijn beste partij, naar eigen zeggen, vond eerder dit jaar plaats tijdens de wereldbeker in Dourdan, Frankrijk. Daar won hij met 15-10 van de Franse schermer die op hetzelfde EK tweede was geworden.

Sinds dit jaar wordt Jasper gesponsord door Insolution. Zij voorzien Jasper van een comfortabele, sterke zool van goede kwaliteit die lang mee gaat. Hij is blij met de sponsoring en stelt: ‘Ik ben blij dat Insolution mij wil sponsoren door middel van het leveren van zolen, omdat deze zolen van hoge kwaliteit zijn. Ze helpen mij echt om blessures aan mijn rug en schenen te voorkomen.” In 2024 is Jasper wederom Nederlands kampioen geworden bij de junioren en de teams en hij hoopt nog de trippel binnen te halen door bij de senioren kampioen te worden. Met het oog op de lange termijn doelstelling, deelname aan de olympische spelen in 2028 of 2032,  lig ik op koers ik hoop dat ik in de nabije toekomst deze mooie sport kan blijven combineren met mijn studie want als het lukt om mijn doelstelling te halen is de cirkel rond, vanuit de interesse bij het zien op de olympische spelen naar zelf te strijden op de olympische loper.